Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Binnen in de stad

Geplaatst op

Eind februari gaf Matthijs de Boer de lezing ‘Publiek interieur’ in Arcam te Amsterdam. Op basis van zijn boek ´Binnen in de stad´ schetst Matthijs de Boer de ‘ins and outs’ van het publiek interieur.

Hij analyseert ontwerp en gebruik en biedt een perspectief hoe ook in de toekomst publieke interieurs de stad kunnen versterken. Het boek ‘Binnen in de stad, ontwerp en gebruik van publieke interieurs' gaat over bibliotheken, stadhuizen, stations, winkels, scholen, schouwburgen. Strikt genomen zijn het geen openbare ruimten, maar zo worden ze wel gebruikt. In het boek worden deze publieke interieurs als onderdeel van de stad geanalyseerd en beschouwd. Matthijs de Boer beschrijft het station als één van de publieke interieurs in de stad.

Een levendige stad heeft tal van verblijfsplekken, uiteraard buiten in de openbare ruimte, maar ook in gebouwen die zich daarvoor lenen. Die overdekte ruimten zijn overgangszones tussen openbaar en privé en bieden stedelingen en bezoekers gelegenheid voor informele en onverwachte ontmoetingen, met meer of minder beschutting tegen het klimaat, het verkeer en het rumoer van de stad. Naast de rijke geschiedenis worden perspectieven geschetst voor nieuwe publieke interieurs die ontstaan door actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Een aantal medewerkers van NS Stations, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester is betrokken geweest bij de totstandkoming van het boek. Stations staan niet op zich. Zij maken deel uit van het netwerk van publieke routes en verblijf- en ontmoetingsplekken in een stad. Daarmee is de benadering van Matthijs de Boer waardevol en relevant voor de ontwikkeling van stations.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank