Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Het spoor vanuit de lucht

Geplaatst op

In de afgelopen tijd kon je, lopend door de tunnel tussen en de Tulpenburgh genieten van prachtige luchtfoto’s van diverse spooromgevingen. De expositie ‘Wie zijn onze buren’ toont hoe gevarieerd ons spoor er uit ziet. De fotoserie begint waar de BV Nederland haar geld verdient, zoals op de Maasvlakte en eindigt waar het geld wordt uitgeven, het strand en vakantiehuisjes in het Geuldal. Er zijn nu enkele foto’s die op een prachtige manier de belichten, opgenomen op de website ter illustratie van Spoorbeeld.

Vijftien jaar geleden dienden luchtfoto’s enkel om het spoor en de omgeving te karteren. Tegenwoordig gebruikt ProRail luchtfoto’s dagelijks voor beslissingen op het werk. Jaarlijks wordt met speciale vliegtuigen van alle spoortrajecten foto’s gemaakt, bij elkaar zo’n 17 terabyte aan data-informatie en 3% van het oppervlak van Nederland. Kun je nagaan. is toch wel behoorlijk aanwezig in het Nederlandse landschap. Tot de behoren alle landschappen die de spoorlijn kruisen en de overgang tussen de omgeving en het spoor. Nergens is het Nederlandse landschap zo goed te ervaren als vanuit de trein.

 De afgelopen periode heeft het Spoorbeeld zich vernieuwd en verbreed. Het heeft nu oog voor de gehele route: de ervaring van de reis, de transfer en het verblijf op en rond het station en het spoor. In Spoorbeeld is de daarom ook een prominente plaats in gaan nemen, naast station en stationsomgeving. Kijk verder bij Beleid over voor de visie. De visie op het betreft de relatie tussen het spoor en het omliggende landschap met alle bijhorende infrastructuur en kunstwerken en de daarvoor ontwikkelde .

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank