Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Lezing Bert Dirrix voor directie Erfgoed en Kunsten (Ministerie van OCenW)

Geplaatst op

Op donderdag 24 september bezocht de directie Erfgoed en Kunsten van het Ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap (OC&W) in het kader van een werkbezoek het Amsterdamse Centraal Station. Spoor­bouwmeester Bert Dirrix hield voor een groep een lezing, evenals de regiodirecteuren Cees de Vries (ProRail) en Heike Luiten (NS) en Lee Verhoeff van ProRail.

De directie Erfgoed en Kunsten houdt zich dagelijks bezig met het cultuurbeleid (podiumkunst, beeldende kunst, inrichting van Nederland, monumenten en archeologie, werelderfgoed, musea, immaterieel erfgoed, cultuureducatie). Aanleiding om het Centraal Station in Amsterdam te bezoeken was de bijzondere combinatie van logistieke, economische, maatschappelijke (bereikbaarheid) aspecten in relatie tot de cultuurhistorie van dit monumentale gebouw. De belangstelling voor Amsterdam CS kwam met name voort uit het gegeven dat het een ‘transfermachine’ is binnen een Rijksmonument dat nog volop in ontwikkeling is. In zijn lezing vertelde Bert Dirrix over het Spoorbeeld (dat het ontwerp- en vormgevingsbeleid van de spoorsector beschrijft), ging hij kort in op het belang van design en vertelde hij over de bijzondere (monumentale) waarde van het station. Na afloop van de lezingen werd in kleine groepjes onder meer de Koninklijke Wachtkamer, de Oosttunnel, de Oostelijke passage en de Westpassage bezocht.

Directie Erfgoed & Kunsten
De directie E&K maakt zich sterk voor het beheer, de toegang en het gebruik van cultureel erfgoed en streeft naar een hoogwaardig cultuuraanbod dat in het hele land voor zoveel mogelijk mensen is. De directie is verantwoordelijk voor strategische beleidsontwikkeling voor erfgoed en kunsten, voert beleid ten aanzien van cultuur- en erfgoedsectoren en -instellingen waarmee een structurele subsidierelatie wordt onderhouden en voert taken uit op het gebied van financiële strategie en control.

www.rijksoverheid.nl

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank