Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Nieuw station voor Alkmaar

Station Alkmaar, beeldmateriaal door VenhoevenCS
Geplaatst op

Nieuwe uitstraling voor treinstation Alkmaar

In december is VenhoevenCS geselecteerd als architect voor het nieuwe station in Alkmaar. Een brede, lichte traverse verbindt straks de centrum- en de noordzijde van de stad. Daarnaast komen er roltrappen, liften en een grote nieuwe fietsenstalling. De komst van het nieuwe station maakt deel uit van de vernieuwing van het stationsgebied, waar de gemeente Alkmaar, NS en ProRail momenteel aan werken. De stationspleinen fungeren hierbij als ‘ontvangstdomeinen en vormen een logische en natuurlijke verbinding van de stad met het station’. Bij de bouw van het station wordt gebruik gemaakt van hout, glas en metaal waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling zal gaan krijgen. De traverse is zorgvuldig gepositioneerd boven de historische perronkap, zodat deze bijzondere identiteit behouden blijft.

ProRail is opdrachtgever voor de bouw van de fietsenstallingen en de traverse. Bureau Spoor­bouwmeester was betrokken bij de aanbesteding voor het opstellen van de toetsingscriteria met betrekking tot de vormgeving en bij de jurering van de ingezonden plannen. Het gekozen plan draagt bij aan de wens van ons bureau om volgens Spoorbeeld een goed stedenbouwkundig ingepast, overzichtelijk, en veilig station te maken.

Citaat uit het juryrapport:
"Het plan draagt maximaal bij aan de opwaardering van de stationsomgeving c.q. de openbare ruimte rondom station. De traverse heeft met zijn kloeke 'gebouw-voorkomen' een stevig beeld, waardoor het duidelijk de functie van een feitelijk afwezig stationsgebouw overneemt. Er wordt een erg eigen ontwerp geëigend neergezet. Sterk ankerpunt in het stationsgebied. Het vormt een aantrekkelijk tegenwicht voor het historische stationsgebouw zonder het te overschreeuwen. De voorkant van de traverse vormt een fraaie schakel tussen stallinggebouw en overige bebouwing."

"De traverse is aan de zuidzijde voorzien van een voor de reiziger aantrekkelijk verblijfsgebied met belvedere en uitzicht. Er is een balans gevonden tussen de bestaande en nieuwe bebouwing. De traverse neemt functie van station over maar laat het historisch stationsgebouw wel in zijn waarde." "Het verenigt de stationsvleugels aan weerszijden vande traverse tot één geheel."

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank