Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Opening nieuwe Willem II passage in Tilburg

Beeld: The Cloud Collective
Geplaatst op

Vandaag heeft de gemeente Tilburg de nieuwe Willem II passage geopend. Deze nieuwe passage voor fietsers en voetgangers loopt onder het spoor door en verbindt de binnenstad van Tilburg met de Spoorzone. Bijzonder is dat de tunnel is voorzien van ledverlichting die op de gebruikers reageert.

ProRail is blij met iedere nieuwe onderdoorgang omdat dat de meest veilige manier is waarop trein- en wegverkeer elkaar kunnen kruisen. Naast het risico op ongelukken, kunnen overwegen in de storing raken en leiden tot hinder voor trein- en wegverkeer. Een onderdoorgang kent die problemen niet. Wat ProRail betreft zijn felicitaties voor Tilburg dan ook zeer op zijn plaats.

Over het ontwerp
The Cloud Collective heeft de in de omgeving aanwezige kwaliteiten uit de industriële Spoorzone en de Willem II straat gebruikt in het ontwerp. De binnenkant van de passage bestaat uit een glazen ‘lichtdoorlatende’ bakstenen wand. De stenen accentueren in het donker de onderdoorgang en zijn per steen apart te verlichten. Naast de Willem II Passage zelf heeft The Cloud Collective in hun ontwerp ook de route in de Spoorzone meegenomen. Er wordt een doorbraak gemaakt tussen onder andere gebouw 78 en 79. Hierdoor worden fietsers en voetgangers via een bijzondere route door de Spoorzone naar de achterliggende Burgemeester Brokxlaan geleid.

Vlakbij de Willem II passage wordt nog volop gebouwd aan station Tilburg. Nog voor de kermis gaat de interwijkverbinding in het station open. Ondertussen wordt door ProRail in de hal en de westzijde van het station opnieuw gekeken naar een optimale indeling van de ruimtes. Na 2016 wordt ook het monumentale dak opgeknapt plus de nieuwe fietsenstallingen aan de noord- en zuidzijde van het station.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank