Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Rotterdam Centraal officieel geopend

Geplaatst op

Rotterdam heeft een nieuw station van internationale allure. Donderdagmiddag 13 maart werd het station feestelijk geopend door Koning Willem-Alexander. Na jaren van bouwactiviteit is de opening een markant moment voor de stad Rotterdam en het Spoorbeeld. In een reeks van grote, nieuwe stations die de komende jaren opgeleverd zullen worden, is Rotterdam Centraal het eerste station dat geheel volgens het nieuwe Spoorbeeld tot stand is gekomen. Overal zijn de Spoorbeeld- te herkennen. Zo oogt en voelt het station , , en . Neem bijvoorbeeld het vele licht en de heldere opzet die samen sterk bijdragen aan de reisbeleving. Verder heeft de markante gevel Rotterdam een nieuwe blikvanger gegeven; een die de looproutes markeert en de reizigers vrijwel automatisch de weg wijst van en naar de stad.

Vooral aan de centrumzijde zijn stad en station mede dankzij deze imposante entree aan elkaar gesmeed. Ze voelen als een geheel. Het stationsplein is daarmee een logische plek in de stad geworden. De stationsomgeving als geheel is dankzij de onderliggende stedenbouwkundige visie uitgegroeid tot een katalysator voor verdere stedelijke ontwikkeling aan weerszijden van het spoor.

In Rotterdam Centraal komen veel (nieuwe) visies en programma’s samen. Neem bijvoorbeeld de nieuwe stationsoutillage die na pilots op Leiden Centraal en Amsterdam Bijlmer ArenA medebepalend is voor de sfeer en uitstraling. Daarnaast is veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid. Navigeren door het station en het overstappen van de ene op de andere modaliteit voelt heel natuurlijk. Bijzonder is verder de toepassing van zonnepanelen waarmee uiting is gegeven aan de duurzaamheidsambities. Ook de aandacht voor (toegepaste) kunst is kenmerkend waaronder de terugplaatsing van de 'Speculaasjes' en het nieuwe door John Körmeling vormgegeven meetingpoint dat letterlijk knipperend in de stationshal hangt.

Samen met de opdrachtgevende partijen heeft Bureau Spoor­bouwmeester de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het afstemmen van alle programma’s en ambities. In de Bouwmeestersoverleggen, waarin zowel de gemeente Rotterdam als de Rijksbouwmeester en de Spoor­bouwmeester participeerden, is vanaf het begin gewaakt over de kwaliteit en de samenhang. Dat bij de oplevering ook inderdaad het beoogde hoge kwaliteitsniveau is gehaald, is mede te danken aan de brede erkenning van de waarde van een mooi en goed station. Dit alles kon niet zonder de goede samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, ProRail en NS. Rotterdam Centraal is hiermee een gebouwd voorbeeld van de Spoorbeeldvisie die gegarandeerd nog veel navolging zal krijgen.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank