Overslaan en naar de inhoud gaan
Case

Kunst bij het spoor – goede voorbeelden / De Reiziger

Geplaatst op

De kent vele kunsttoepassingen, vaak met de wereld van het spoor als thematisch vertrekpunt. Dit actuele voorbeeld dient als inspiratiebron en laat zien wat de mogelijkheden zijn.

Kunst op stations

Verreweg de meeste opdrachten bij het spoor zijn kunstwerken die op de stationspleinen, perrons, voetgangerstunnels of wachtruimtes gerealiseerd worden. Deze kunstwerken zijn veelal toegepast en geïntegreerd met de architectuur, met uitzondering van de autonome beeldhouwwerken die op stationspleinen verrijzen. Doordat deze vorm van opdrachtgeverschap het meest voorkomend is, zijn er ook de meeste voorbeelden van opgenomen in deze visie.

Dit kunstwerk van Sanja Medic creëert de illusie van een enorm vloerkleed op het perron, met de wachtruimte in het midden. De techniek van mozaïek evenaart het effect van de textuur van tapijt, waarbij elke steek van het tapijt vertegenwoordigd is door een mozaïeksteentje. Door het gebruik van patronen en kleurencombinaties krijgt de vloer het warme en luxueuze karakter van een dik, wollig vloerkleed. De elementen op het ‘tapijt’ zijn de beroemde isotypes bedacht door Otto Neurath (1882-1945) en getekend door de Nederlandse ontwerper Gerd Arntz onder het motto 'een beeld zegt meer dan 1000 woorden'. Het zijn iconische afbeeldingen, universeel en voor iedereen verstaanbaar. Er is gekozen voor iconen die de weergave van mensen in herkenbare reizigersituatie bevinden: staand op het perron, rennend, zittend, lezend en koffers dragend. De kunstenaar heeft nieuwe relaties gevormd tussen deze figuren, waardoor een dynamisch patroon op de perronvloer ontstaat, geweven uit sociale situaties die dagelijks op het perron plaatsvinden. De ingetogen kleuren van het perron zijn opgenomen in het kleurenpalet van het tapijt.

 

Kunstwaarden: verbeelden, versterken

Thematisch vertrekpunt: spooriconografie, wachten-reizen, ambacht

Type: toegepast, geïntegreerd

NB: Dit kunstwerk maakt een uitzondering op de wijze waarbij normaal gesproken met perronvloeren wordt omgegaan.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank