Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

‘Architectuur door andere ogen’ op stations

Geplaatst op

Afgelopen week was het boek ‘Architectuur door andere ogen’ in het nieuws. Bij het programma van Matthijs van Nieuwkerk, het welbekende De Wereld Draait Door werd het boek onder het voetlicht gebracht. In dit boek wordt aandacht gevraagd voor zintuigelijke architectuur. In onze visueel ingestelde maatschappij raken voelen, luisteren en ruiken op de achtergrond. De beleving van gebouwen dreigt te verengen tot wat in het oog springt. Wat voel, ruik en hoor je in een gebouw? Vertelt een ruimte meer dan wat je in eerste instantie ziet? Het boek is een poëtisch pleidooi voor meer zintuigelijke architectuur, een gelaagd en tactiel (luister)boekwerk met bijzonder mooie bijdragen. In ‘Architectuur door andere ogen’ nemen 8 blinden en slechtzienden de luisteraar en lezer mee door markante gebouwen uit de Nederlandse bouwkunst. Zij tonen ons hoe zij architectuur met al hun zintuigen ervaren.

In het tweede deel van het boek, Inclusief ontwerpen genoemd staat de vraag centraal wat in een gebouw of ontwerp van belang is voor mensen met waarnemingsstoornissen. Inclusief ontwerpen geeft de opdrachtgever houvast voor het formuleren van een gedegen Programma van Eisen en de ontwerper een scala aan ideeën op welke manier een omgeving interessant én kan worden voor velen, inclusief mensen met beperkingen.

Bureau Spoor­bouwmeester leverde aan dit boek een bijdrage door te vertellen over de veiligheid en toegankelijkheid van stations voor iedereen.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank