Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Lezing Bert Dirrix voor Sociaal Cultureel Planbureau

Geplaatst op

Donderdag 11 juni gaf Bert Dirrix een lezing voor de ca. 80 medewerkers van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het jaarlijkse bureau-uitje van het SCP stond deze keer geheel in het teken van het spoor en de , vandaar ook de uitnodiging aan de Spoor­bouwmeester om over het Spoorbeeld en de projecten en programma's waar we als Bureau bij betrokken zijn te komen vertellen.

Bert Dirrix gaf onder meer een heldere toelichting op het Spoorbeeld, en ging kort in op de principes van het en de Visie op Informatie. Hij vertelde over de voortgang van de 6 's, en het feit dat in de afgelopen jaren vrijwel ieder groot station in Nederland op de schop is gegaan, maar dat nu de voltooiing van dit type opgave met een dergelijke schaal en omvang nadert.

De opgaven waar Bert Dirrix de komende 3 jaar voor zal komen te staan in zijn rol als Spoor­bouwmeester zullen dan ook anders zijn dan die van zijn voorganger Koen van Velsen, maar zeker niet minder belangrijk of relevant. Het gaat dan bijvoorbeeld over de vernieuwing en transformatie van de vele middelgrote en kleine stations in Nederland: de herbestemming van ons spoorerfgoed zal nog veel meer aan betekenis gaan winnen, deels ook ingegeven door de verdergaande digitalisering die uiteraard ook in de de kop op steekt. Dan gaat het niet alleen om reclame-uitingen op stations maar ook om de digitalisering en automatisering van reisinformatie en service. 

Tijdens de lezing kwamen ook mooie gerealiseerde voorbeelden voorbij uit het programma Prettig Wachten (Boxtel, Den Haag Moerwijk, Gorinchem) en werd het belang getoond voor het toepassen van kunst, bijvoorbeeld De Wolk van Jorn Kormerling die onder meer al in Rotterdam en Breda hangt, of het kunstwerk dat Irina Birger ontwierp voor het beschuttingssysteem op kleine stations, Ede Centrum in dit geval. Ook hield Bert een warm pleidooi voor een slimme, praktische en architectonische omgang met de fiets en de inrichting en exploitatie van fietsenstallingen in stationsomgevingen (de overvolle Fietsflat in Amsterdam kwam even voorbij).

Na afloop van de lezing bleek iedereen zeer geinteresseerd en enthousiast, en was er ook nog tijd voor een goed gesprek tussen Bert en Kim Putters, de huidige directeur van het SCP.

http://www.scp.nl

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank