Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Nieuw deel Utrecht Centraal open

Geplaatst op

Op vrijdagochtend 31 juli ging een nieuw deel van Utrecht Centraal open voor reizigers. Die dag kreeg het station er 12.000 m2 bij: dat is meer dan de oorspronkelijke oppervlakte van het oude station. De reiziger krijgt meer comfort met winkels, horecavoorzieningen, liften en roltrappen. Daarnaast is ook de interwijkverbinding tussen het centrum en het Stadskantoor vanaf nu open voor publiek.

Met de opening van de noordkant van de hal is 5/6 deel van de nieuwe in gebruik. De reiziger zal meer ruimte krijgen en meer ruimte ervaren door de opzet van de hal, het materiaalgebruik en de hoogte van het dak. Bovendien zorgt de golvende vorm van het dak voor extra lichtinval. Vanaf 31 juli kan iedereen weer in een rechte lijn vanuit de hal Hoog Catharijne inlopen. De entree aan de Jaarbeurskant komt tegenover de ingang van het Stadskantoor. Aan de buitenkant van de stationshal verbindt de 10 meter brede looproute het Jaarbeursplein en de binnenstad.

NS en ProRail beginnen aansluitend aan de laatste bouwfase van de nieuwe stationshal: het laatste stuk oude stationshal wordt in tussenstappen afgebroken en opnieuw opgebouwd. Daarnaast krijgt het laatste deel van de nieuwe hal gestalte. Dit betekent dat ook het komende jaar de hal voor een deel nog een bouwterrein blijft en dat looproutes regelmatig wijzigen. Eind 2016, wanneer de helemaal klaar is, is Utrecht Centraal drie keer zo groot als voorheen en geschikt voor 100 miljoen reizigers per jaar.

Weetjes en cijfers over de verbouwing
Bouwtijd 5 jaar, 6 bouwstappen, 2011-2016
15.793 vierkante meter tegels, waarvan 2.700 vierkante meter op de interwijkverbinding
4.194 vierkante meter glas voor de buitengevel
2 kilometer ledverlichting in de stationshal
de nieuwe stationshal is op het hoogste punt 18 meter hoog

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank