Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Stationsplein, een reizigersdomein

Geplaatst op

Een nieuw artikel over het op de website. Kees Volkers heeft in opdracht van Bureau Spoor­bouwmeester een opinie geschreven over stationspleinen. Op het stationsplein ontmoeten de stad en het station elkaar. Niet alleen functioneel en voor de reiziger, ook ontwikkelingen raken elkaar en plannenmakers en ontwerpers komen elkaar hier tegen. Bureau Spoor­bouwmeester streeft vanuit het Spoorbeeld naar gezamenlijke ambitie en kwaliteit van het . Met dit essay willen we aanvullend aandacht vragen voor de betekenis van het , voor het unieke en locale karakter, en de diversiteit en vaak complexiteit van de opgaven

Stationsomgevingen zijn hele dynamische plekken die constant in beweging zijn om daarmee in te spelen op de continue ontwikkeling van netwerk en omgeving.Samenwerking met alle partijen is en blijft erg belangrijk. Uit de geschiedenis leren we dat in alle jaren er een synergie is geweest tussen gemeenten en spoorpartijen. Bij gezamenlijk streven naar kwaliteit en comfort voor de reiziger zie je dat men meer bereikt dan wanneer partijen solitair opereren.

De directe omgeving van een station is vaak een combinatie van diverse functies en activiteiten. Als onderdeel van de publieke ruimte biedt het zowel plaats aan diverse (stedelijke) programma’s als aan een vertrouwenwekkende ordening van aankomstvelden en middelen die horen bij de voorbereiding van en informatie over de reis. Voor elk station is de inbedding in de stationsomgeving uniek. De directe omgeving van het station heeft een lokale identiteit en maakt deel uit van het stelsel van openbare ruimten in een stad, een dorp of wijk. Hierin zijn doorstroming en verblijf goed georganiseerd.

Lees meer in het artikel op inspiratie

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank